Hillsborough

This extensive renovation and addition to an Edward Lutyens-inspired home on a wooded Hillsborough estate presented a unique design challenge: how to retain the timeless character of the front facade while accommodating a new contemporary arrangement of spaces that open up to an expansive back yard and new pool house. Our design solution unifies the massing with a composition of simple peaked-roof volumes around a large glazed prism, with a metal-clad circulation spine to bridge the gap between the old and new styles. A muted palette of stucco, stone, and steel windows echo the original house, while maintaining a crisply modern aesthetic.

The pool house is conceived as an intervention in the landscape, the simple single-story massing clad in dry-stacked stone and extensive glazing reads as an extension of the lower façade of the main house capped with a low-slope roof. Lift and slide doors open fully to the poolside patio, capturing breezes to cool the passive structure and creating the feel of an open pavilion for dining and entertaining.

A muted palette of stucco, stone, and steel windows echo the original house, while maintaining a crisply modern aesthetic

Our full-service design delivery facilitated a complete re-imagining of the interiors, from custom millwork and furnishings to bespoke area rugs and art selection. Simple yet luxurious materials and subtle detailing create a cohesive sensibility that unifies traditional and modern.

Completed

2013

Location

Hillsborough, CA

Contractor

Dijeau Poage Construction

Category

Residential

Photo Credit

©Matthew Millman Photography

Structural Engineer

FTF Engineering

Civil Engineer

Lea & Braze Engineering

Mechanical Engineer

Kent Laws & Associates

Audio / Visual

AVI Systems

Lighting Designer

Hiram Banks Lighting Design

Landscape Designer

Blasen Landscape Architecture

Interior Design

Studio VARA

Our design solution unifies the massing with a composition of simple peaked-roof volumes around a large glazed prism, with a metal-clad circulation spine to bridge the gap between the old and new styles.

Process