Hillsborough Residence

This expansive renovation and addition to an Edward Lutyens inspired home built in 1999 on a wooded Hillsborough estate presented a unique design challenge: how to retain the timeless character and contextuality of the front facade, while accommodating a more contemporary arrangement of spaces that open up to an expansive back yard and new guest house.

The design strategy was to unify the massing by arranging a series of simple peaked-roof volumes around a large glazed prism, and articulating a metal-clad circulation spine to bridge the gap between the old and new styles.

A minimalist approach to materials and detailing reinforced this strategy, allowing a muted palette of stucco, stone, and steel windows to echo the original house, while maintaining a crisply modern reflection of a contemporary lifestyle and openness to outdoor living.

Our full-service design delivery allowed a complete re-imagination of the interiors, combining custom millwork and steelwork with simple yet luxurious materials, and a mixture of ready-made and custom fixtures and furnishings throughout.

Completed: 2014

Studio VARA Project Team:
Maura Fernández Abernethy
Jackie Fung
Ashley Gonzalez
Christopher Roach
Graham Quinn

Contractor:
Dijeau Poage Construction

Photo Credits:
© Matthew Millman Photography